Hobbiton

Novozélandské zajímavosti

Máme pro Vás několik informací, které možná víte anebo je naopak vůbec netušíte. Pojďte se s námi dozvědět pár novinek, abyste pak mohli být za světoběžnické machry.

 

Co třeba jeden skvělý fakt o tom, že na Zélandu žije víc ovcí než lidí? Ovčí vlna merino z jižního ostrova slouží k výrobě luxusního pleteného zboží a outdoorového funkčního prádla známého po celém světě. Pokud byste narazili na ovci ležící na zádech, pomozte jí vstát, zachráníte jí tím život – ze zad se totiž sama zvednout nedokáže.

 

Hobitín – místo, které se nachází na Severním ostrově Nového Zélandu 180 km od Aucklandu. Trilogie je na světě již několik let, a tak bychom si mohli myslet, že „filmové kulisy“ budou dávno rozestavěné, nepoužívané a nebo zkrátka přesunuty do některého z filmových ateliérů. Opak je ale pravdou. Vesnička je stále udržovaná, jako by tam doopravdy někdo bydlel. Z komínů se kouří, na zahrádkách najdete zeleninu, na šňůře se suší prádlo miniaturních rozměrů, špalky dřeva jsou naskládané před domkem. Vám se pak ani nechce věřit, že se jedná „pouze“ o filmové kulisy.

 

A konečně naše oblíbené místo s nejdelším názvem. Najdete ho kromě Zélandu také v Guinnessově knize rekordů. Jedná se o místo označující kopec v Hawkes Bay a jmenuje se Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu. Pokud by vás zajímal přibližný překlad, mělo by to znamenat: „Místo, kde Tamatea, muž s velkými koleny, který se z hor klouzal, na hory se šplhal a hory polykal – známý jako zeměžrout – hrál na svoji flétnu pro svou milovanou.“

 

Wai-O-Tapu – maorský výraz pro „posvátnou vodu“ je geotermální oblast nacházející se asi 30 kilometrů jižně od města Rotorua. Zaujímá rozlohu 18 kilometrů čtverečních, veřejnosti je však přístupná pouze část. Před příchodem Evropanů patřila oblast Maorům z kmene Ngati Whaoa. Nejvyhledávanější atrakcí v oblasti je Lady Knox Geyser. Jde o gejzír, který se nachází mimo oblast Wai-O-tapu nedaleko návštěvnického centra. Tryská do výšky 10 až 20 metrů každý den v 10:15, přičemž tuto pravidelnost vyvolává průvodce vhozením mýdlových vloček do gejzíru.

 

Do Wai-O-Tapu se můžete podívat i s námi. V rámci zájezdu Nový Zéland s průvodcem se rozhodně neztratíte. Podívejte se s námi do Aucklandu, Rotorua nebo Wellingtonu, který často cestovatele překvapí svým představením jakožto hlavním městem. Ano, skutečně je Wellington hlavní město Zélandu, přestože tento post kdysi obsazoval právě již zmíněný Auckland. Každé z těchto měst má ale co nabídnout a my doufáme, že už si balíte kufr na nezapomenutelnou cestu plnou zvláštností a skvělých zážitků.

 

Pokud vás na poznávací zájezd tolik neužije a raději byste jako správní cinefilové přece jen chtěli projít všechna zákoutí kouzelného Hobitína, mohl by se vám rozhodně líbit druhý zájezd. Ten nabízí kromě Hobitína také několik dalších míst, kde se Pán prstenů natáčel a podle nás by měl každý filmový fanoušek zažít svou Neočekávanou cestu.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×