Kdy otevřou hranice Austrálie a Zélandu?

Kdy se bude zase cestovat do Austrálie a na Nový Zéland?

Věřte mi, že tuto otázku si kladu velmi často. Nejen proto, že jsme specialisté na dovolené do Austrálie a na Nový Zéland, ale také proto že Austrálii miluji, mám ji jako druhý domov a prožil jsem zde několik let svého života.

 

Jak to tedy vypadá v době kdy píši tento příspěvek, tzn. 14.10.2020?

 

Austrálie – donedávna Austrálie hlásila předpoklad otevření hranic pro turismus na jaře 2021. Přesto že má Austrálie momentálně jen asi 200 nových covid případů denně (na 20 mil obyvatel), tak to považuje za hrozbu a hranice otevřít nechce dlouhodobě. Dokonce nemohou ani sami Australané nikam vycestovat za hranice. Do konce roku mají být uzavřené i vnitřní hranice států Austrálie. Dle posledního říjnového vyjádření vlády je nový předpoklad, že by se postupně otevíraly hranice turismu až ke konci roku 2021, obecně mužeme říci v druhé polovině roku 2021! Ano, je to smutné a až neuvěřitelné. Austrálie je poprvé po 20 letech v receci a dopady budou samozřejmě katastrofické. I přes to s otevřením hranic nespěchají.

 

Nový Zéland – v přístupu je na tom podobně jako Austrálie, jsou velmi opatrní. Covid případů mají jako šafránu, aktuálně pouze 3 nové případy za týden! Nicméně dle prohlášení vlády se do konce roku 2020 mezinárodnímu turismu neotevřou. Další specifikace není a není jasné zda můžeme přemýšlet o jaru 2021 nebo někdy později.

 

Držme si všichni palce, ať se svět a lidé vrátí do normálu co nejdříve a můžeme zasenormálně žít a potažmo i cestovat.

 

Karel Topič

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×