Základní rady na cestu do Austrálie

Austrálie je cílem mnoha cestovatelů. Nádherná země, která oplývá dech beroucí přírodou, leží na opačné straně zeměkoule, a tak je potřeba si před cestou vše potřebné zjistit a dvakrát zkontrolovat. Pro zapomenutou platební kartu se jen tak snadno nevrátíte.

Než na cesty do Austrálie vyrazíte, udělejte si malou představu o tom, co vás u protinožců bude čekat.

 

Pobyt v Austrálii: čím delší, tím lepší

Letadlem se z České republiky do vysněné destinace dostanete přibližně za 30 hodin. Pokud jste na to neměli čas dříve, v letadle se nabízí dostatek prostoru pro naplánovaní vašeho pobytu. Je potřeba si uvědomit, že v Austrálii jsou mezi městy i oblíbenými lokacemi obrovské vzdálenosti, které nepřekonáte během chvilky. Všechny cesty do Austrálie by měli proto začít u zvážení, jestli se nevyplatí přidat k dovolené ještě pár dnů, ideálně týdnů navíc. Ale pozor, cestovní víza nepotřebujete jen pro pobyt dlouhý maximálně 3 měsíce!

Pokud máte na cestování alespoň půl roku, gratulujeme vám! Pravděpodobně stihnete navštívit všechny nádherné lokality a nasát místní atmosféru. Je-li však váš čas omezen, je nutné dobře zvážit, které skvosty by ve vašem itineráři rozhodně neměly chybět. Cesty do Austrálie nebudete pravděpodobně podnikat každý rok a možná se tam podíváte jen jednou.

 

Způsoby cestování po Austrálii

Cesty do Austrálie bývají spojené s jednou základní otázkou: Jak se tam budeme přemisťovat? Není to nic složitého. Na výběr máte jen několik možností. Tou první je koupě automobilu přímo v místě, kam přiletíte. Nejedná se o nic neobvyklého a nemusíte mít starost, že žádné neseženete. Takových, jako jste vy, je v Austrálii mnoho a na samém konci své cesty do Austrálie potřebují všichni koupený vůz zase prodat dál. Rozhodně neváhejte a pořiďte si offroad. S běžným vozem se na mnoha místech Austrálie můžete dostat do problémů, které rozhodně nebudete potřebovat.

Další možností je pronájem vozu, což je však finančně nákladnější. Tou nejlevnější variantou je stopování, které se však doporučuje, máte-li opravdu hodně času. Nezapomenutelné zážitky jsou sice zaručeny, ale nikdo vám už nezajistí, že na vás letadlo počká.

Dobrodruzi mohou své cesty do Austrálie pojmout také jako putování vlakem. V Austrálii funguje poměrně dobrá železniční síť spojující velká města i některé zajímavé lokality. Můžete si koupit RailPass, který je platný buď na celém území, nebo jen v některých z 8 australských států.

Možná nejste ten typ, kdo si rád zařizuje věci sám. Proto pro vás bude nejlepší řešení vybrat si mezi zájezdy do Austrálie. O vše bude postaráno a vy nebudete muset ztrácet čas a nervy se zbytečným plánováním.

 

Lokality, které nesmíte minout

Abyste si ze své cesty do Austrálie přivezly krásné vzpomínky a fotky jako z National Geographic, neimprovizujte a vyrazte za prověřenými nejkrásnějšími místy tohoto jedinečného světadílu.

Nejoblíbenější trasy vedou z jihu na sever nebo se jezdí okruh středem a zpět po východním pobřeží. Mezi nejnavštěvovanější místa patří monolit Uluru (Ayers Rock) a jeho okolí. Bez návštěvy tohoto úkazu nejsou žádné cesty do Austrálie úplné! Severovýchodním pobřežím se táhne Velký bariérový útes (Great Barrier Reef) s unikátními korálovými ostrovy, které jinde na světě neuvidíte. Za návštěvu stojí také Kakadu National Park v severní části, který vás svou krásou doslova ohromí. Máte-li hodně času, nevynechejte prohlídku Sydney, Klokaní ostrov nebo městečko Coober Peddy, proslulé naleziště vzácných opálů.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×