Užitečné informace o Austrálii

Většina z nás si pod slovem Austrálie vybaví operu v Sydney, monolit Uluru nebo klokany. Tyto obvyklé představy však daleko zaostávají za přírodním bohatstvím, kulturní pestrostí a nespoutanými krásami této krajiny. Austrálie Vám je schopna nabídnout množství cestovatelských a kulturních zážitků, od napínavého potápění na korálových útesech, přes pouště, krásné pláže, deštný prales až po kosmopolitní Sydney.

 

  • Rozloha: 7 682 300 km2
  • Populace: 20,3 miliónů obyvatel
  • Hlavní město: Canberra
  • Největší město: Sydney
  • Měna: australský dolar (přibližný kurz je 1 AUD = 16 až 17 Kč)
  • Úřední jazyk: angličtina
  • Rozdělení:
    6 států (New South Wales, Queensland, Western Australia, South Australia, Victoria, Tasmania)
    2 teritoria (Northern Territory, Australian Capital Territory)
  • Hustota obyvatel – 2,6 /km2 (Česko – 129,6 /km2 a Slovensko 110,2/km2)
  • Původní domorodí obyvatelé, tzv. Aborigines, dnes tvoří již jen necelých 1,6% populace Austrálie.

 

Austrálie je jedno z nejúžasnějších míst na Zemi, které každého uchvátí svou krajinou, klimatem, faunou, flórou i životním stylem. Je to jedna z nejrozmanitějších zemí světa, kde můžete navštívit tajuplné deštné pralesy v okolí Cairns, Národní parky zapsané v UNESCO, můžete obdivovat největší monolit světa Uluru či dómy Kata Tjuta v rudém vnitrozemí, zalyžovat si ve Snowy Mountains nebo se potápět a šnorchlovat na korálových útesech Velkého bariérového útesu. Právě v Austrálii máte také možnost na vlastní oči vidět klokana, medvídka koalu, ptakopyska, psa dingo, krokodýla a nepřeberné množství papoušků a plazů. Vyprahlý rudý střed Austrálie se dokáže přeměnit po západu slunce v úžasné scenérie, které Vám navždy utkví v paměti.

 

Počasí v Austrálii
V Austrálii jsou roční období opačná v porovnání s Evropou. Léto zde začíná v listopadu, podzim v březnu, zima v červnu a jaro v září. Teplotní rozdíly mezi obdobími nejsou příliš velké. Postupem na sever se teplotní rozdíly snižují a v okolí Darwinu, monzunovém pásu, jsou již jen dvě roční období – horko a vlhko, a horko a sucho. Největší sucho je ve vnitrozemí. V horách na jihovýchodu země jsou v zimní sezóně dobré podmínky pro lyžování.

 

Informace na cestu

Informace o Vízech
Pokud cestujete do Austrálie na dovolenou, která nepřesáhne délku 3 měsíců, budete potřebovat turistická víza. Víza Vám pomůžeme vyřídit anebo si o ně můžete sami zažádat přes internet, prostřednictvím oficiální webové stránky australské ambasády v angličtině. Případně se jednoduše obraťte na naši cestovní kancelář a my Vám tato víza bez problémů vyřídíme (poplatek 590 Kč).

 

Nápoje a strava
Z vodovodní sítě je voda bez problémů pitná. Austrálie je skvělá země pro gurmány, naleznete zde všechny možné mezinárodní kuchyně. Od typických rychlých občerstvení přes čínské, thajské a japonské kuchyně až po vyhlášené restaurace s mořskými pokrmy. Austrálie je známá také svými kvalitními víny. Do Austrálie se, až na výjimky, nesmějí dovážet ŽÁDNÉ POTRAVINY!

 

Očkování a lékař
Při cestě do Austrálie není nutné žádné očkování. V případě potřeby naleznete ve všech turistických centrech dostatek odborné lékařské péče.

 

Měna a směnárny
Místní měnou je australský dolar (AUD). V oběhu jsou bankovky v hodnotách 5, 10, 20, 50 a 100 dolarů, zajímavostí je že bankovky nejsou papírové a spíše na bázi plastu. Euro a americký dolar není žádný problém směnit na australské dolary, doporučujeme se vybavit na cestu jakoukoliv mezinárodně uznávanou kreditní kartou.

 

Doklady a cennosti
Zvýšenou pozornost věnujte ochraně cestovních dokladů a cenných předmětů. V případě ztráty, odcizení nebo znehodnocení cestovního pasu je nutno se dostavit na český zastupitelský úřad za účelem vystavení náhradního cestovního dokladu. Zkontrolujte si doklady k řízení

 

K řízení motorového vozidla v Austrálii je obecně třeba mezinárodní řidičský průkaz, případně může stačit i evropský řidičský průkaz. Zkontrolujte si platnost mezinárodního řidičského průkazu (případně evropský ŘP), pokud plánujete řídit auto v Austrálii. https://vivatravel.cz/media/ https://vivatravel.cz/media/V Austrálii se jezdí na opačné straně než v ČR. Při pronajmutí vozidla doporučujeme rovněž sjednání havarijního pojištění vozidla.

 

Australané jsou velice otevření, přátelští, tolerantní a opravdu si umějí užívat svůj volný čas. Milují slunění na pláži, plavání, surfování, potápění a jsou vášniví sportovci Národními sporty jsou ragby, kriket, golf, plavání a tenis. Austrálie se stala jednou z nejvíce multikulturních zemí světa, kde vedle sebe v poklidu žijí lidé z celého světa.

 

Vzdálenosti mezi destinacemi v Austrálii
Užitečný pomocník při plánování Vaší dovolené a představě o vzdálenostech v Austrálii.

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×