Sydney tak trochu jinak aneb co o Sydney ještě nevíte

Podívat se do Sydney je snem mnoha turistů, ale jaké je Sydney z pohledu Čecha, který zde několik let žil?

 

Začněme několika fakty, Sydney leží na východním pobřeží ve státě Nový Jižní Wales a je největším městem Austrálie, žije zde téměř 5 miliónů obyvatel. Fakt, že je největším městem ještě nezaručuje, že je také hlavním městem, tím je město Canberra.

 

 

 

A teď už k tomuto úžasnému městu samotnému. Každý z Vás zná slavnou budovy Opery, která je opravdovým skvostem architektury a úžasnou stavbou. Málokdo ví, že tato téměř 50 let stará budova byla několikrát jen o vlásek od zastavení stavby, ať už to bylo z důvodu mnohonásobného překročení rozpočtu (původní rozpočet byl 8 miliónů dolarů a byl nakonec překročen více než 10 x) anebo z důvodu toho, že přední stavební inženýři si dlouhé roky nevěděli rady s konstrukcí tolik známých oblouků Opery, to nakonec vyřešil sám architekt celé stavby Dán Utzon. Zajímavostí je, že on sám dokončenou stavbu Opery nikdy nespatřil na vlastní oči. Pro Australany není Opera jediným symbolem Sydney, tím je také sousedící most, monumentální Harbour bridge, který stojí oproti Opery a spoluvytváří údajně nejhezčí přístav světa. Tento most mimochodem nedávno oslavil svě 75. narozeniny a znát ho můžete ze záběrů novoročního ohňostroje ze Sydney. Musím říci, že pokud nechodíte kolem Opery každý den do práce, tak i po 5 letech je stále úžasné stát v tomto přístavu a kochat se nádherným výhledem. Pro turisty méně známý je druhý přístav v centru města Darling Harbour, kde najdete spoustu vyhlášených barů a restaurací s rybími specialitami. Zajímavostí zde je největší promítací stěna kina Imax na světě, kde si můžete vychutnat 3D filmy v plné kráse. Turisté obdivují také místní Monorail (jednokolejový vlak), která se Vám elegantně prohání nad hlavami a lehce tak uniká dopravním zácpám. Ta byla vybudována při příležitosti OH 2000, které se konaly právě v Sydney. Darling Harbour bývá přeplněn k prasknutí při oslavách státního svátku Austrálie, který je zde oslavován zcela jinak než u nás v ČR, Australané jdou slavit do ulic a projevují svou národní hrdost, celé město pulsuje životem, na každém rohu jsou k vidění australské vlajky a vše je završeno úžasným ohňostrojem v Darling Harbour.

 

V Sydney samotném určitě nečekejte klokany ani koaly (pokud nezavítáte do ZOO), ale zato Vás překvapí jinými zvířaty. Úplně běžně zde uvidíte v městských parcích létat papoušky různých druhů, kteří se většinou nebojí za Vámi přiletět na balkón nebo sednout na Váš stůl v restauraci. Opačným zážitkem jsou pavouci, kteří v Sydney žijí, ale běžně na ně nenarazíte, navíc většina z nich není jedovatých. Čeho je v Sydney bohužel hodně, tak to jsou „cocroaches“, obdoba našich švábů, kteří se množí zejména v létě. Abych Vás od Sydney neodradil tak zakončím část o zvířatech pozitivně. Co mne v Sydney vždy vezme dech je neskutečná fauna na pobřeží tohoto města. Nemusíte se vůbec vzdalovat z tohoto 5 miliónového města, stačí když se projdete po městských plážích a s trochou štěstí můžete přímo z pláže pozorovat migrující velryby s mláďaty, často jsou k vidění delfíni, kteří se prohánějí kousek od pláže a nebojí se přítomnosti lidí a samozřejmě čas od času se dá narazit na žraloka či tučňáka. Pokud se vydáte na jednu z pláží určených pro šnorchlování, tak lehce narazíte na barevné rybky a rejnoky.

 

 

 

Čím je Sydney výjimečným městem je určitě jeho pobřeží, místní pláže jako Bondi, Bronte a další jsou jen 30 minut vzdálené od samotného centra města, které se nazývá CBD. Zajímavostí je, že v Sydney můžete běžně jako prostředek MHD využít loď (ferry), která se spolehlivě nedostane do dopravní zácpy.

Možná si řeknete, že pláže v téměř 5 milionovém městě nebudou stát za moc, ale opak je pravdou. Sydney nabízí krásné pobřeží s průzračnou čistou vodou, čisté pláže s jemným pískem, které jsou dramaticky rozděleny skalními útesy. Procházka mezi plážemi po útesech se nesmí vynechat. Nabízí se krásné výhledy při kterých můžete zahlédnout delfíny, rejnoky nebo třeba i velryby. Vůbec nehraje roli, že jste ve velkém městě, voda je tak čistá, že zde uvidíte velkou rozmanitost. Daní je samozřejmě to, že vody oceánu jsou po většinu roku studené a teplota vody se pohybuje v letních měsících kolem 20°C. A nemůžeme vynechat otázku jak je to se žraloky? Ti se zde pohybují také a může se stát, že zaútočí i na plážích, ale běžný turista se nemusí bát. Útoky žraloků jsou ojedinělé a napadenými jsou většinou surfaři, kteří se pohybují dále od břehu. Na nejznámější pláži Austrálie, Bondi Beach, při takové příležitosti spustí sirénu.

 

Bondi Beach určitě stojí za větší zmínku. Je to jedna z nejvyhledávanějších pláží Austrálie a jako taková nabízí jedno z nejlepších dopravních spojení do města, velké množství stylových barů a kaváren. Tato čtvrť si žije vlastním životem a lehce se může stát, že pohltí i Vás. Na každém rohu cítíte, že jste poblíž pláže, lidé chodí ležérně oblečení a zásadně všichni nosí žabky. Po ulicích pobíhají opálení borci ve surfařskýma prknama, které můžete pozorovat z pláže jak sjíždějí vlny. Velmi rychle získáte pocit, že na Bondi každý sportuje a udržuje se fit. Minimálně to tak vypadá, každé ráno lidé běhají po pláži, cvičí v parku, serfují anebo plavou v oceánu. Na Bondi najdete také skate park anebo golfové hřiště, zde můžete hrát bez jakékoliv licence či registrace. Oblíbený je také místní bazén Ice Berg, který je zasazený do skály na hraně oceánu. Čas si můžete zpestřit také přilehlou saunou, která je z velké části prosklená. Vidíte z ní přímo na oceán. Vyhlášené jsou místní kavárny, restaurace a stylové bary. Pro svůj životní styl je zde hodně mladých lidí, a to doslova z celého světa. Zejména pro našince je to opravdu zážitek žít téměř na pláži, což ale není zrovna levná záležitost, jelikož pronájem 2 pokojového bytu na Bondi vás vyjde přibližně na 40.000 Kč měsíčně (bez energie).

 

Samozřejmě život v Sydney není levná záležitost, především bydlení, restaurace a doprava vás stojí několikanásobně více než v ČR, ale pokud zde pracujete, tak se vám bude nejspíše žít lépe než doma. Veškeré práce (včetně řemeslníků, uklizečů apod.). Jsou zde velmi slušně placení a tak i průměrný člověk má slušné živobytí. Nemluvě o tom, že spousta věcí vás vyjde levněji nebo stejně jako u nás, přičemž průměrný plat v ČR a v Sydney porovnávat nelze (orientačně si člověk v průměru vydělá 70.000 Kč). Navíc ušetříte i na položkách jako je třeba benzín, 1 litr přijde do 25 Kč. Zajímavostí je, že se zde téměř nepoužívá centrální topení v domech. V zimě je teplota přes den kolem 14°C, což znamená, že místní ušetří za zimní pneumatiky na auto. I díky krásnému počasí a oceánu jsou asi místní lidé daleko příjemnější než na co jsme zvyklí doma a nejpoužívanější výraz je No worries (žádné obavy). Domy však nejsou zateplené a tak se lehce stane, že Australané jsou daleko důležitější než my Češi. V Sydney si každý najde svůj kousek ráje a k tomu přispívá určitě i blízkost krásných národních parků. Zmínit bych chtěl 2 nejznámější a to Blue Mountains a Royal NP.

 

Royal National Park je druhým největším národním parkem na světě. Výhodou je , že se nachází jen 40km od města a rázem se tak ocitnete na opuštěných plážích a v divoké přírodě. Zato druhý národní park Blue Mountains se nachází 100km od Sydney ve vnitrozemí a oplývá naopak kaňony a vodopády, je zde nespočet treků všech obtížností a jeho návštěvu doporučuji všem vyznavačům horské turistiky.

 

Sečteno podtrženo, Sydney je i přes své odlišnosti, množství Asiatů v ulicích a dopravní zácpy, fantastickým městem a po právu považováno za jedno z nejlepších měst pro život. V Sydney najdete odlišnou kulturu, ta vás však velmi rychle pohltí a stane se drogou. Komu by se nelíbila představa každodenního života s výhledem na oceán a pláž zalitou sluncem?

 

Fakta:

  • Sydney má téměř 5 mil obyvatel
  • největší město Austrálie, není však hlavním městem
  • najdete zde nejznámější pláž Austrálie, Bondi Beach

1 - nejméně, 5 - nejvíce

×
×
×